Taşıyıcı (sabit) yağ nedir?
- Naturender
- 5 Kas 2022
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 28 Ağu 2023
Taşıyıcı yağ, bir diğer adıyla sabit yağ bitkilerden üretilen ve genellikle çok ağır olmayan, aksi belirtilmedikçe ciltle teması halinde herhangi bir alerjik reaksiyona sebep olmayan yağlardır. Taşıyıcı yağlar, uçucu yağları seyreltmek ve cildinize “taşımak” için kullanılır. Bunun nedeni uçucu yağların güçlü olması ve doğrudan cildinize uygulandığında tahrişe ve alerjik reaksiyonlara neden olabilmesidir. Uçucu yağlar genel olarak buhar distilasyon yöntemi ile elde edilirken taşıyıcı yağlar için soğuk pres işlemi uygulanmaktadır. Taşıyıcı yağ, sabit olması sebebiyle tek başına uçucu yağ gibi difüzörde ya da ortam kokulandırmada kullanılmaz.
Çoğu taşıyıcı yağ kokusuz veya hafif kokuludur ve uçucu yağın tedavi edici özelliklerinde herhangi bir değişiklik meydana getirmez. Cildinizi beslemek için tek başına veya diğer yağlarla birlikte kullanılabilirler.
Sık kullanılan taşıyıcı yağları ve daha fazlası hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayın.

Uçucu yağ gibi pek çok taşıyıcı yağ seçeneği de mevcuttur. Kendinize uygun taşıyıcı yağı seçmek için birkaç noktayı göz önünde bulundurmalısınız. Bunlar; koku, emilim, cilt tipi ve raf ömrü olarak sıralanabilir.
Koku: Bazı taşıyıcı yağların kendine has yoğun kokuları vardır. Bu yağlar hakkında bilgi alıp uçucu yağınızın aromasının değişmesini istemiyorsanız başka taşıyıcı yağ arayabilirsiniz.
Emilim: Taşıyıcı yağ cilt üzerine uçucu yağları yaymak için kullanıldığı gibi yalnız başına da kullanılabilir. Bazı taşıyıcı yağlar cildinizde kolay emilirken bazıları geç emilim sağlayabilir. Bu konuda bilgi almak için ilgilendiğiniz taşıyıcı yağ hakkında daha fazla bilgi edinin.
Cilt tipi: Özellikle yüz bölgenizde kullanacağınız taşıyıcı yağ için cilt tipinizi göz önünde bulundurmalı ve kendinize uygun olanı seçmelisiniz. Bazı taşıyıcı yağlar düşük ihtimal de olsa cildinizi tahriş edebilir ya da cildinizde akneye sebep olabilir.
Raf ömrü: Bazı taşıyıcı yağ türleri diğerlerinden daha uzun raf ömrüne sahip olabilir ve bozulmadan yıllarca kullanılabilir. Bunun için aldığınız taşıyıcı yağ hakkında detaylı bilgiye sahip olmalısınız. Tarihi geçen yağları çöpe dökmeden ortama koku yaymak için kullanabilirsiniz. Bunun için sevdiğiniz uçucu yağlarla beraber bir şişede su ile karıştırabilirsiniz.
Comments